4+4+4 Sisteminde 5. Sınıf Öğretmenlerinin Durumu Ne Olacak

35 yorum
21.893


Güncelleme (13 Temmuz  2012)

_______

Güncelleme (12 haziran  2012): MEB öğretmenlere yaptığı uzaktan eğitim seminerinde norm konusuna değinmiştir ve yaptığımız hesaba göre 66 aylık çocuklar okula başlayacağı için norm fazlası sınıf öğretmeni olmayacaktır ifadesi kullanılmıştır.

Ayrıca sınıflardaki öğrenci sayılarını azaltarak sınıfları böleceğiz bu şekilkde de yine norm fazlası olma durumunu yok edeceğiz demiştir.

________

Güncelleme (5 haziran  2012): MEB Zorunlu eğitimle ilgili  soru cevap kitapçığı yayınladı.  Okumak için tıklayınz…

_________

Şu an itibari ile 5. sınıf öğretmenleri ne olacağı ya da  norm durumu ne olacağı konusunda henüz tam olarak resmi bir ağızdan açıklama gelmemiştir. Şu an itibari ile tam bir şey demek yanlış olur yalnız edindiğimiz bigilere göre 5. sınıflara branş öğretmenleri girecektir.

 

____________________

Güncelleme (9 mayıs 2012):
Sistemin son halini meb yayınladığı gelenge ile duyurmuştur ilgili yazıya giderek son gelişmeyi okuyabilirsiniz..

__________

Güncelleme (12 nisan2012):

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Emin Zararsız :

”Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasıyla öğretmen ihtiyacı yaşanacağı” tartışmalarına da yanıt veren Zararsız, kamuoyunda 5. sınıftaki sınıf öğretmenleri üzerinde sıklıkla durulduğunu söyledi.

Zararsız, ‘‘Bu sene ilkokul birinci sınıfa başlayacak öğrenci sayısı çok ciddi artacağından şube sayımız artacak. Biz, 5. sınıftaki sınıf öğretmenlerini orada kullanacağız. Orada bir öğretmen açığı olacak diye bir şey söz konusu olamaz” dedi.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi ikili derlik konusunda sıkıntı yaşamamak adına ikili eğitime geçilecek ve birinci sınıfa kayıt olacak öğrenci sayısı artacağından sınıf öğretmenleri orada kullanılacak MEB’in planında şimdilik bu var gibi görünüyor.

Israrla ifade ediyoruz ki yeni kayıt olan öğrenci sayısında  beklenildiği gibi bir artış olmayacak zira birçok veli çocuğunu  erken yaşta göndermek istemeyecek veliler çocuklarının gelişimlerini tamamlamadan eğitime alınmasına razı değiller.  Bir çok veli daha doğru düzgün yürüyemeyen, üzerini giyemeyen çocuklarımız var demektedir.

_______________________
_________________________________ 

Güncelleme (11 nisan2012):

11 nisan2012 Hürriyet gazetesinde yayınlanan bir ropörtajda bakan DİNÇER ;

2. dördün 1. sınıfında bazı dersleri sınıf öğretmeni verebilecek mi?  sorusuna 
Ortaokullarda tüm derslerde branş öğretmenleri görev alacak. cevabını vermiştir. 

Böyle bir durumda sınıf öğretmenlerinin norm fazlası olması kaçınılmaz bir hal alacak gibi görünüyor. Ayrıca Hürriyet gazetesi yazısının detaylarını resmi hürriyet sitesinden okuyabilirsiniz

__________________________________

Yeni sistem gelince acaba 5. sınıf öğretmenleri norm fazlası mı olacak?

 

Hayır norm fazlası olmayacak zira 5. sınıfları yine sınıf öğretmenleri okutacak açıklama bizzat bakan  DİNÇER’den geldi. Sayın DİNÇER’in açıklamalarını dinlemek için ilgili videoyu sonuna kadar izleyiniz.

İlgili videoyu izle

Nurettin CANİKLİ, yeni sistemle beraber norm fazlası olacak öğretmenlerin  hizmet içi eğitime alınarak branş öğretmenliğine geçirileceğini ve öğretmen ihtiyacının bu şekilde karşılanacağını açıkladı…

Her ne kadar farklı ağızlardan açıklamalar gelse de kesinleşmiş bir durum yoktur, bu tedirginliğe en yetkili ağız olan MEB bakanı Ömer DİNÇER ‘ in açıklama yaparak  bir an önce son vermesini ümit etmekteyiz.


Yukarıdaki cümleleri MEB bakanı tarafından bizzat söylenmiş olsa bile tam olarak kesinleşmemiş bir bilgidir. Fakat şu bir gerçek ki MEB sınıf öğretmenlerinin durumundan haberdar ve bunu çözmeye çalışmaktadır. Bu sorunun çözümü için çeşitli girişimlere başlanılmış bulunmaktadır ve yakın zamanda  gönderilen genelge ile müdür odaları ve idarecilerin odalarına yönelik bir takım incelemelerde bulunmaya başlanıldı.

Bakanlığın alt yapıya yönelik sınıf sayısı araştırmaları başlamış bulunmaktadır. Büyük olasılıkla derslik sayısı ihtiyacı karşılamayan yerlerde ikili eğitime geçme durumu olacaktır.

Yukarıdaki yazı da da bahsettiğimiz gibi MEB sınıf öğretmenlerinin durumundan haberdar ve bunu çözüme kavuşturacaktır, fakat büyük olasılıkla sınıf öğretmeni adayları mağdur duruma düşeceklerdir zira yeni sistemle sınıf öğretenliği alnında norm fazlası olacağı neredeyse kesin gibi bir şey bu durumda KPSS’ye hazırlanan sınıf öğretmenleri mağdur duruma düşme korkusu içerisindedirler.

* Özellikle Güneydoğu da öğrenci sayısı oldukça fazla ve bu öğrencilerin çoğu 8 yıllık zorunlu eğitimden sonra okula devam etmemektedir, ilköğretim okul sayısı (1-8) yeterli olmasına rağmen bölgede lise sayısı oldukça azdır zira öğrencilerin çoğu zorunlu eğitimden sonra okula devam etmiyorlar yeni sitemin gelmesi ile birlikte  zorunlu hale gelecek olan liselerin sayısı yetersiz olacaktır.

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 23 Mayıs 2012

Konu hakkında yorumunuzu yazın

4+4+4 Sisteminde 5. Sınıf Öğretmenlerinin Durumu Ne Olacak (35 Yorum)

  1. Milli Eğitim Bakanı öğrenci öğretmeninden ayrılmayacak demişti.çSeminerlerde katılan öğretmenler biliyor..Bu durumda herkes sınıfını puanı yüksek öğretmenlere bırakıp gidecek öyle mi?Eylülde tarihe unutulmaz görüntüler kaydolacak.Herkes mutsuz olacak ..

  2. ilçemizdeki iki okuldan biri 1. dört diğeri 2. dört oldu ben 1. dörtte 3. sınıfı okutacağım 4 tane 4. ve 5. sınıfımız vardı kendi okulumda 2., 3., 4., sınıf olmak üzere 6 tane sınıf kaldı diğerleri ortaokul olacak bu 4 kişiden kimler norm dışı kalacak ve diğer okulun 1. kademesiyle ortak normmu oluşturulacak?

  3. 8 yıldır güneydoğuda sınıf öğretmeni olarak görev yapıyorum. gelişmiş illerin gelişmemiş yerleri, doğu hizmet affı gibi nedenlerle istediğimiz bir ile batıda tabiki tayinimiz zordu imkansız hale geldi. şimdide sanki tayinlerimiz çok kolay mış gibi birde 5 sınıfımızı ellerimizden aldılar. dolasıyla bir sınıf öğretmeni atandığı ilde emekliliğe kadar beklemek zorunda. birde dalga geçer gibi yaşı küçülttük sizler için sınıflar açılcak deniliyor .. hadi açıldı diyelim ya 4 yıl sonra ne olacak ? yine fazla olmayacak mı bu sınıf öğretmenleri. benim okulumda açılmadı , müdür oladuğum için ilimde artıralan 1 sııf kontenjanı 3 . norma fazlası öğretmen sayısı 70 . şimdi zorunlu olarak tutulan isteksiz bir sınıf öğretmenin den ne verim beklersiniz ??? bir ben değil bir çok sınıf öğretmeni aynı düşüncede güney doğuda çalışanlar.

  4. Sayın yönetici bizim okulumuz kademeli geçişle ortaokul olarak belirlendi ..sınıf sayılarını düşürerek aynı okulda tutma şekli 3 yıl için uygulanıp hepsini beraber mi başka okullara atama yapma şeklinde olacak….Ne zaman netleşir bilemiyorum ama net bir açıklama yapıldığında buradan bildirir misiniz??

    • Yeni bilgiler elimize ulaştıkça paylaşmaya devam edeceğiz.

      Başka okula gönderme işinde hizmet puanı esas alınır. Şöyle ki mesela olduğunuz bölgeye tamamen yeni bir okul açıldı diyelim bu okulda çalışacak öğretmenler rasgele seçilip olaray gönderilmez ve orada çalışacak öğretmenler il için tayin döneminde o okulu tercih ederler ve hizmet puanı üstünlüğüne göre sıralamaya tabii tutulurlar.
      Yani hiç kimse istediği yere gidemez ilçe mem’de kimseyi keyfi olarak istediği okulda çalıştıramaz bunlar tamamen resmi olarak yukarıda dediğimiz gibi olur.