Program Geliştirmede İhtiyaç Belirleme Yaklaşımları

yorumsuz
4.679


Farklar Yaklaşımı

Gözlenen başarı ile beklenen başarı arasındaki farka bakılarak ihtiyaç saptanır. (Olması gereken ile mevcut durum arasındaki fark)

Eğitim ortamlarında en sık kullanılan ihtiyaç belirleme yaklaşımı farklar yaklaşımıdır.

örnek: Bir ilköğretim kurumu yetkilileri liselere giriş sınavlarında öğrencilerinin %85’ nin başarılı olarak bir ortaöğretim kurumuna yerleşmesini istemektedir. Yapılan sınavda öğrencilerin sadece %40’ ı LGS sınavlarını kazanmıştır. İlköğretim kurumu yetkilileri bu sonucu inceleyerek öğretmenlerin kullandıkları yöntemlerde, araç gereçlerde ve bazı disiplin öğelerinde değişikliğe gitmeye karar vermiştir.

 

Betimsel Yaklaşım
Coğrafya dersindeki bazı kavramları öğrencilerin soyut buldukları, gerçek hayatla ilişkisini kuramadıkları için zor bulduklarını anlayan öğretmenler öğrencilerin bu kavramları gezi-gözlem yoluyla kazanmalarının onlara yardımcı olacağını düşünürler ve ders programında bu yönde değişikliğe giderek öğrencileri her ay geziye götürme kararı almanın bir ihtiyaç olduğunu saptarlar.

 

Analitik Yaklaşım

Ulusal ve uluslar arası koşullara dayalı değişimlere ait yönelimlerin incelenmesiyle oluşur. Gelecekte ortaya çıkması olası durumlarla bugünkü durum arasındaki farktan hareketle eğitim ihtiyaçları belirlenir.

 

Demokratik Yaklaşım

Toplumda çoğunluğun ya da baskı (referans) gruplarının beklentilerinin karşılanmasına dayalı yaklaşımdır. Bu yaklaşımın temeli birçok insanın ihtiyaç değerlendirme sürecine katılımı nedeniyle insan ilişkileri ve halkla bütünleşmeye dayanır.

 

Not: içerik oguzhanhoca.com’a aittir
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 2 Ocak 2012

Konu hakkında yorumunuzu yazın