Eğitim Bilimlerinde kullanılan refleksler konusunu içerir. Refleksler: Refleksler istemsiz ve bilinçsiz motor davranışlardır. Orta beyin ve omurilik tarafından yönetilir. İnsanlar doğum anında iki tür refleksle dünyaya..
Gelişim düzenli ve sıralı ilkelere sahiptir. Bu sıralar aşağıda yer almaktadır bunlardan bazılarını ise detaylandıracağız. Gelişimde belli yönler vardır. Gelişim süreklidir, birikimlidir ve belirli aşamalarda..
Gelişimde belirli becerilerin asgarisinin kazanılması için gerekli dönemdir. Söz konusu dönemde gerekli beceri kazanılmadığı takdirde daha sonraki dönemde kazanılamaz. Bu da bireyin gelişiminde anormalliğin oluşmasında..
Gelişimde önemli olabilecek değişkenler arasındaki ilişkilerin saptanmasıdır. Enlemesine (kesitsel) ve uzunlamasına (boylamsal) olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilir. Enlemesine (kesitsel) araştırmalar: Gelişimsel özelliklerin farklı gruplar açısından..
Geniş konuları bileşenlerine ayırarak incelenebilir ve önceliklendirilebilir hale getirmeye yarayan analitik (çözümsel) bir araçtır. Verilen konu başlığıyla ilgili yeni alt başlıklar oluşturabilmek için bir düşünce..
Enlemesine (kesitsel) araştırmalar: Gelişimsel özelliklerin farklı gruplar açısından incelenmesi amacıyla gerçekleştirilir. Farklı yaş gruplarının her birinden alınmış bireylerden oluşan bir örneklem grubunda, belli bir gelişimsel..
Doğal gözlem: Zaman veya olay örneklemeleri yaparak bireyin tüm davranışlarının veya belli davranışların gözlemlenerek sonuçların değerlendiği, bireyin gelişimine ilişkin bilgi edinildiği gözlem türüdür. Sistematik gözlem:..
Bu yazıda Psikoloji kuramlar ele alınmış olup genel olarak ; Hümanistik (insancıl kuram), Biyolojik kuram, Yapısalcılık, Gestalt (Bütüncül kuram), İşlevselcilik, Psikoanalitik kuram, Davranışçı yaklaşım, Bilişsel..
Kavram: Olayları, eşyaları, insanları, düşünceleri benzer özelliklerine göre gruplandırma sonucu bu gruplara verilen addır. Kavram Haritaları: : Kavramlar arasındaki ilişkiyi genelden özele doğru ele alıp görsel..
Bu yazıda kültür ile ilgili kavramlardan olan, kültürleşme, kültürlenme, kültürel asimilasyon, kültürel değişme, kültürlenme kavramları ele alınacaktır. Kültürleşme: Bir kültürün bir başka kültürden bir takım unsurlar..
Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzün bilgi kaynakları ve imkânları dikkate alınarak Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzün bilgi kaynakları ve imkânları dikkate alınarak geliştirilen bir yaklaşımdır...
Daha önceki konumuzda Eğitim Nedir? sorusuna cevap vermiştik. Bu konuda ise eğitim türlerinden olan formal eğitimi ele alacağız. Daha önceden belirlenmiş bir plan vardır ve..