Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılabilir?
1.105
Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için ilk yapılması gerekenlerden biri küçük yaşta bu alışkanlığın kazandırılması için gereken çalışmaların yapılmasıdır. Okuma alışkanlığı kazandırma noktasında en büyük görev ailelere düşmektedir zira bir çocuk yaklaşık 6 saat okulda bulunurken 18 saat evde bulunmaktadır bu açıdan da bakılınca alışkanlık kazandırma da ailenin rolünün okuldan daha fazla olduğu apaçık ortadadır. Peki bu noktada aileler ve öğretmenlere ne gibi sorumluluklar düşmektedir, ne yapmalıdırlar.
- Evdeki kitapları göz önünde bulundurunuz, çocuk yırtar zarar verir gibi bir düşünce içine girmeyiniz ve kitaplarınızı çocuklardan esirgemeyiniz.
- Kitaplarla çocuğunuz iç içe olsun.
- Çocuğunuzun ödevi varsa bunu internetten araştırmak yerine onunla birlikte kütüphaneye gidin ve araştırın.
- Evinizde gazete,dergi kültürü oluşturun ve bazı köşe yazarlarını sesli olarak ailenize okuyun.
- Çocuğunuza gazete, dergi yazısı verin ve sesli okumasını sağlayın ve onu dinleyin. Çocuğum şu yazıyı bize oku dinleyelim diyebilirsiniz.
- Çocuğunuza kütüphaneye gitme alışkanlığı kazandırın.
- Sözlük ve ansiklopedi kullanımını yaygınlaştırın evinizde mutlaka sözlüğünüz, lügatınız, atasözleri,deyimler sözlüğünüz olsun.
- Çocuğunuza yazma alışkanlığı kazandırın.
- Çocuğunuza sesli olarak her gün kitap okuyunuz yalnız okurken tonlama, ses eğimi, bükümüne dikkat ediniz. (önem derecesi yüksek)
- Okuma sırasında yapılan yanlışlıkları okumayı durdurarak düzeltmeyiniz. Düzletme ve dikkat edilmesi gereken noktalar okumaya başlamadan önce öğrencilerle konuşulmalı, kararlaştırılmalıdır. Bunun yanında yazı sonunda genel bir değerlendirme yapılabilir.
- Sınıfta okutulan metinlerdeki bilinmeyen kelimelerin anlamlarını metni durdurarak buldurmayın, tek tek kelime buldurmaktan ziyade metnin bütünü içindeki anlamını kavramasını sağlayın. Bu işlemden sonra özgün cümleler kurmalarını isteyebilirsiniz.
Eklenme Tarihi: 8 Mayıs 2012
Konu hakkında yorumunuzu yazın