Kontrol listesi(çeteleme aracı-check list)

yorumsuz
14.629


Kontrol listesi, bir ölçme aracı olarak kullanılabildiği gibi bir öğretim aracı olarak da kullanılabilir. Öğrencinin bir davranışı öğrenmesi ya da bunun değerlendirilmesi evresinde neleri, hangi sıra ile ve nasıl yapacağını izlemek amacı ile kullanılır. Öğrenciden beklenen performansın en önemli gözlenebilir yanlarını içerir. Kontrol listeleri daha çok süreci ölçen ve kurallara uyulup uyulmadığını, belli işlem yollarının izlenip izlenilmediğini, bir davranışın gösterilip gösterilmediğini belirleme de kullanılır. İşin yapılmasında gösterilmesi gereken davranışlar “var-yok” ilişkisinde belirtilir. (Tekin,2008)

kontrol listeleri ( check list) öğrencide gözlenecek davranışın ortaya konulmasını “x” veya “Evet”,”Hayır” gibi bir işaret veya kelime ile gösterilmesini sağlar. Kontrol listesinde davranışların, özelliklerin ve hareketlerin listesi yapılarak hangisinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. Kontrol listeleri bir konunun ya da becerinin gerektirdiği performansı oluşturan etkinliklerin öğrenci tarafından ne kadarının kullanıldığını belirlenmesi için kullanılır

Kontrol listeleri daha çok süreci ölçer ve belli kurallara uyulup uyulmadığını, belli işlem yollarının izlenip izlenmediğini, bir davranışın gösterilip göstermediğini belirlemede kullanılır. Kontrol listeleri performansı oluşturan her birine ne düzeyde sahip olunduğu hakkında bilgi vermez.

Kontrol listelerinin temel özellikleri

  • Bir işin yapılması sırasında nelerin, hangi sıra ile ve nasıl yapılacağını gösterir.
  • Performansın ne önemli ve gözlenebilir yanlarını gösterir.
  • Performansı oluşturan davranışın ne kadarına sahip olunduğunu gösterir.
  • Davranışın varlığını ya da yokluğunu gösterme olanağı verir.

konrol listesi örneği.

Örnek soru.

Kaynak: Yargı kpss yayınları

 

 

Çalışmanın pdf halini buradan ulaşabilirsiniz

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: , , , , ,
Eklenme Tarihi: 4 Mayıs 2011

Konu hakkında yorumunuzu yazın