Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır

7 yorum
3.174


Bu yazıyı okuduktan sonra Verimli ders çalışma ile ilgili oluşturduğumuz genel sayfamızı mutlaka ziyaret ediniz

 

Ders  Çalışma Programının Önemi

Günümüzde birçok öğrencinin başarısızlığına sebep olan en büyük faktörlerden birisi çalışma programlarıdır. Birçok öğrenci kendi bünyesine aykırı ve kendisini sıkan çalışma programları ile ders çalışması sebebiyle birçok dersi ve konuyu karıştırır ve çalışmasından beklendiği verimi elde edemez. Bu yüzden çalışma programının doğru hazırlanması çok önemlidir.  Çalışma programları konuları daha iyi kavrayabilmek ve bilgilerimizi tazeleyebilmek için çok avantajlı bir sistemdir. Öğrencilerin başarılı bir dönem geçirebilmesi için doğru bir çalışma programına sahip olması ve uyabilmesi şarttır.

Çalışma programlarını iki ana başlık içersinde incelemek gerekir. Birisi okula yönelik ders çalışma programı, diğeri ise YGS, LYS gibi geleceğe yönelik genel sınavlara çalışma programıdır. Bu iki alan birbirileriyle bağlantılı olsalar da çalışma sistemleri kesinlikle aynı değildir.

Okul Sınavlarına ve Konularına Yönelik Çalışma Programı

Öğrencilerin okul süreçlerinde genel olarak yoğunlaşmış oldukları okul derslerine ve okul sınavlarına bağlı çalışma şekilleri vardır. Genellikle birçok öğrencinin bu dönemlerde yapmış oldukları sınava son 1 hafta kala çalışmaya başlamaları pek yararlı bir çalışma şekli değildir. Okul sınavlarında ve konularına yönelik çalışma şekilleri aslında daha kapsamlı ve öğretici olmalıdır. Çünkü bu çalışma şekli ileride genel sınavlarda kişinin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Okul sınavlarına ve konularına yönelik çalışma şekli olarak neler yapabiliriz? Diye soracak olursanız;

1) İlk olarak düzenli uygulayabileceğiniz bir ders programı oluşturunuz.

2) Bu ders programlarınıza rehberlik sistemlerinden veya öğretmenlerinizden almış olduğunuz sınav tarihlerini ekleyiniz. Bu sınav tarihlerine ve konularınızın kat sayılarına göre çalışma prensibinizi oluşturun.

3) Sınavlara son hafta çalışmak yerine önemli bulduğunuz konuları not alınız ve sınav gününe kadar bu notlarınızı 3 – 4 günde bir 1 – 2 kere okuyunuz. Bu durum genellikle sözel ağırlıklı konular için yapılmalıdır. Sayısal konular için elinizden geldiğince test çözmeye ve çözümlü soru testlerine yoğunlaşın.

4) Okuldan eve gelince sayısal konular için yapmış olduğunuz problemleri tekrar çözmeye çalışınız. Diğer konuları ise sadece 1-2 kere tekrar ediniz.

5) Sınava son 2-3 gün kala internetten sınav soruları indirerek veya not almış olduğunuz yerleri tekrarlayarak çalışmaya devam ediniz.

6) Konuları daha iyi kavramak için günlük 20-30 adet kadar test çözünüz.

Genel Sınavlara Çalışma Programı

YGS, LYS gibi birçok genel içerikli sınavlarda çalışma şekli ve çalışma prensini çok daha farklı ve zordur. Okul sınavlarındaki çalışma stilleri bu sınavlarda başarıya ulaşmak için yeterli değildir. Bu yüzdende bu sınavlarda başarıyı sağlamak için yeni bir çalışma şekli benimsenmelidir. Peki bu çalışma şekli nedir? Diye soracak olursanız;

1) Motivasyonunuzu arttıracak ve sizi sıkmayacak bir test programı yapınız. Sınav süresine yaklaşıldıkça bu test programının yükünü mutlaka arttırınız. Günlük minumum 50 adet konu testi çözünüz.

2) Gireceğiniz sınavın müfredatını ve konu yüzdelerini iyice öğrenin.

3) Çalışma stilinizi daha çok çoktan seçmeli testlere yönelik yapın.

4) Konu ezberi yapmak yerine konuları kavrayabilmek için konu tekrarları ve konu kavrama testleri çözün.

5) Kendinize aralıklı bir çalışma takvimi hazırlayın. Kendinize belirli günlerde daha az konu yükleyin fakat her gün düzenli bir şekilde ders çalışın.

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 22 Mart 2012

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır (7 Yorum)

  1. konuya çalışıp anlayıp 50 sorusu çözmek mi daha iyi yoksa konuyu bir kere anlayıp 250 soru çözmek mi?

    lütfen soruma cvp vrin…

  2. Bende ygs’ye hazırlanıyorum yazdıklarınızı uygulayacağım umarım disiplini bozmadan devam ederim