Bitişiklik
Bitişiklik: Klasik koşullanmanın oluşumunda en önemli ilke “Bitişiklik” ilkesidir. Koşullu uyaranın (zil) ve koşulsuz uyaranın (et) verilmesi arasında geçen süre, koşullanmanın oluşmasını önemli derecede etkilemektedir. Koşullanmanın oluşması için önce “nötr uyaran”, sonra “koşulsuz uyaran” gelmelidir. Köpeğe önce zil sesi, sonra et verilmelidir. Araştırmalara göre iki uyaranın aynı anda verilmesi yerine, arada çok kısa da olsa bir zaman farkı olması daha etkilidir.
İki uyaran arasındaki zaman farkının en fazla 0,5-2 sa¬niye olması önerilmektedir, iki saniyeden uzun zaman aralıkları koşullanmayı zorlaştırmaktadır. İki uyaranın verilmesi sırasında zaman aralığının uzun olması durumunda, organizma başka değişkenlere koşullanabilir ya da koşullanma oluşmaz.
Bitişiklik ilkesinin tek istisnası tat kaçınması ya da yiyecek koşullanması adı verilen özel bir durumdur. Canlılar farklı bir yiyecek yedikten sonra hastalanırlarsa, aradan saatler geçmesine rağmen yiyeceğe karşı kaçınma tep¬kisi geliştirmektedir, insanlarda da benzer bir durum görülmektedir. Akşam yemeğinde tavuk pilav ve farklı bir salata yiyen kişi, gece yarısı mi-de rahatsızlığı yaşarsa kendisini hasta eden şeyin salata olduğunu düşünmekte ve salataya karşı tepki geliştirmektedir.
Eklenme Tarihi: 9 Mart 2013
[…] bitişiklik, – habercilik – sönme – kendiliğinden geri gelme – pekiştirme, genelleme – ayırt etme – üst […]