Bruner’in Zihinsel Gelişim Kuramı

yorumsuz
2.812


Bruner’e Göre Zihinsel Gelişim Dönemleri
Bruner’e göre zihinsel gelişim üç dönemde gerçekleşir.
Eylemsel Dönem(0-3 yaş): Çocuk bu dönemde çevreyi eylemlerle anlar ve bilgi toplar. Çevredeki nesneleri onlara dokunarak, vurarak ve onları ısırarak, hareket ettirerek tanır. Çocuklar nesnelerle doğrudan etkileşime geçerek ve yaparak yaşayarak öğrenirler. Bilgi eylemlerle temsil edilir. Bilgiler doğrudan nesnelerle ilişki kurularak duyu organları aracılığıyla öğretilmelidir.  Örneğin; kaşık,yemek yediği; bisiklet, bindiği; tarak, saçlarını taradığı bir nesnedir.
İmgesel Dönem(3-6 yaş): Bilgi imgelerle, sözcükler ve kavramlar yoluyla edinilir.İmge, zihinde tasarlanan ve gerçeğin bir hayali olan düşünceler ve duygular olarak tanımlanır.  Gelişmiş olan dilsel ve görsel algılar yoluyla farklı durum ve yaşantılar imgeler halinde formüle edilir ve zihne aktarılır. Görsel bellek gelişmiştir. Algı önemlidir. Bir olayı, nesneyi nasıl algılarsa zihninde o şekilde canlandırır. Çocuk bir olayı ya da nesneyi görmeden resmedebilir. Örneğin; çocuk oturma odasının resmini çizer ya da anlatabilir. Hayvan türleri anlatılırken resimleri gösterilir.
Sembolik Dönem(6-18 yaş): Çocuk yaptıklarını (etkinliklerini) ve anladıklarını sembollerle açıklar. Yaşamın tamamiyle grafikler, formüller ve simgeler yoluyla kavranmasını kapsar. Dil,mantık, matematik, müzik alanlarının sembollerini kullanır. Bilgiye yazılı ve sözel sembollerle ulaşılır. Benzer nitelik ve özellik gösteren obje ve nesnelerin sembolik karşılığını kullanır. Örneğin; insan, hayvan,ev gibi.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 6 Mayıs 2011

Konu hakkında yorumunuzu yazın