Gelişimin Temel İlkerleri

yorumsuz
1.591


1- Süreklidir – Belirli Aşamalar Halinde Gerçekleşir

Döllenmeden başlayıp ölünceye kadar devam eder. İleriye doğrudur birikimli bir süreçtir. Her aşama kendinden öncekine dayalı sonraki aşamanın hazırlayıcısıdır. Bu aşamalar basitten karmaşığa doğrudur.

 

2- Yordanabilir (tahmin) edilebilir Bir Sıra izler

Bir sonraki olacak gelişim şeklinin tahmin edilebilmesidir.  Örn: gelişimle ilgili yapılan araştırmalar, akranlarına göre konuşmayı geç öğrenenlerin okumayı da geç öğrendikleri saptanmıştır. (kpss-2011)

 

3- Gelişim Nöbetleşe Devam Eder

Bir gelişim alanı hızlandığında bir başka gelişim alanı duraklayabilir. Örn: dil gelişimi ile yürüme gelişimi aynı döneme(0-2 yaş) denk gelir, bu durumda dil gelişimi bir süre duraklayabilir.

 

4- Gelişim Hızı Dönemlere Göre Değişebilir

Gelişimin hızlandığı veya yavaşladığı dönemler vardır. Örn: fiziksel gelişim en hızlı anne karnındayken son çocukluk döneminde yavaşlar ergenlikte ise tekrar artar.

 

5- Gelişim baştan Ayağa İçten Dışa Doğrudur

Önce başın hareketi kontrol eldir. Daha sonra göğüs, karın, bacaklar ve ayağın kontrolü sağlanır. Anne karnında önce iç organların oluşumu sonra ise el, kol bacaklar oluşur.

 

6- Gelişim Genelden Özele Doğrudur

Çocuklar önce tüm vücutlarıyla hareket eder sonra ise uygun kaslarını kullanırlar. Önce kalemi eliyle tutan bir çocuk sonra ise kalemi eli ile tutmaya başlar.

 

7- Gelişim Bir Bütündür

Gelişim alanları birbirleriyle etkileşim içindedir. Bir gelişim alanı diğer gelişim alanlarını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Fiziksel olarak zayıf olan bir çocuğu arkadaşları oyunlarına dahil etmediklerinde, bu durum onun kişilik ve sosyal gelişimini etkileyecektir.

 

8- Gelişim Kalıtım ve Çevrenin Etkileşimin Ürünüdür

Fiziksel özelliklerimiz büyük oranda kalıtım belirlerken; psikolojik özelliklerimizi çevre belirler.

 

9- Gelişimde Kritik Dönemler Vardır

Organizmanın gelişmeye ve öğrenmeye eğimli ve duyarlı olduğu dönemler vardır. 6-7 yaşları yazma dil öğrenme açısından kritik dönemdirler.

 

10- Gelişimde Bireysel  Farklar Vardır

Her birey biriciktir. Tüm bireyler gelişimde aynı aşamalardan geçse de çevre kalıtsal durumlar nedeni ile aralarında farklılıklar olur.

 
bu çalışmanın oluşturulmasında   eğitim psikolojisi kitabı anı yay. ve yediiklim kpss kitaplarından yararlanılmıştır.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: , , , , ,
Eklenme Tarihi: 2 Aralık 2011

Konu hakkında yorumunuzu yazın