Kilis nüfusu, iklimi, tarımı, sanayisi, ekonomi, coğrafyası

yorumsuz
1.073


    KİLİS

Nüfus:118.457

Nüfus yoğunluğu:83

İl trafik kodu:79

Yüzölçümü:1,2432

COĞRAFİ KONUM

KİLİS’İN NÜFUS DAĞILIMI

ŞEHİR KÖY TOPLAM
Merkez

77.706

14.388

92.094

Elbeyli

2.326

4.388

6.714

Musabeyli

1.249

12.912

14.161

Polateli

1.138

4.350

5.488

Toplam

82.419

36.038

118.457

 

 

 

 

Kilis ili, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ nde, Hatay-Maraş oluğu ile  Fırat ırmağı arasında uzanan Gaziantep Platosu’ nun güneybatı kısmında, Türkiye-Suriye sınırı boylarında 360 K enlemi ve 320  boylamı değerleri arasındadır. Bu konumuyla saha, Akdeniz ve Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerinde bulunur.

Ortalama yüksekliğinin fazla olmadığı (680 m.) bu bu sahanın değişik kısımları arasında büyük yükselti farkları bulunmamaktadır. 1995 yılında il statüsüne kavuşan Kilis’ in sınırları, güneyden Türkiye-Suriye sınır, batı ve kuzey batıdan İslahiye, kuzey ve kuzeydoğudan Gaziantep merkez ve doğudan Oğuzeli ilçeleriyle çevrilidir.

 

 

TARİHİ

Kilis İ.Ö. 1460 yıllarında Halep krallığına bağlıydı. Hitit imparatorluk döneminin başlamasıyla Hitit etkisine girdi. M. Ö 356 da Makedonya’dan yola çıkan büyük İskender kuzey batıdan güney doğuya doğru bütün Anadolu topraklarını işgal ederek İskenderun körfezine dayanarak İskenderun’u kurup Kilis üzerinden mısıra doğru yoluna devam etmiştir.

 

ÖNEMLİ YERLER

Kilis kentinin kuzeybatısında yer alan Kuzuini (eskiden Kuzeyne) Köyü, iç ve dış kale kalıntıları, Hitit, Roma, Bizansve Araplara ait yapı kalıntılarıyla bir açık hava müzesi görünümündedir. Kilis Ulucamisi, Akcurun Camisi, Canbolat Bey Camisi, Şeyh Camisi, Şeyhler Camisi, Hindioğlu Camisi, Çalık Camisi, Cüneyde Camisi, Kadı Camisi, Mevlevihane, Şeyh Abdullah Efendi Tekkesi, Canbolat ve Şeyh Abdullah Efendi Türbeleri, Baytaz Hanı, Hoca Hamamı, Eski Hamam, Paşa Hamamı, Çukur Hamam olarak da bilinen Hasan Bey Hamamı, Tuğlu Hamamı, Kurdağa Çeşmesi, İpşir Paşa Çeşmesi, Fellah Çeşmesi, Haffaf (Kavaf) Çeşmesi ve Küçük Çarşı Çeşmesi’dir.

 

TURİZM

Binlerce yıldan beri konulup gçülen, ekilip biçilen yerlerden olan Kilis ilimiz; tarihi zenginliklere ve kültürel potansiyele sahip nadide bir sınır kentidir. Her beş altı kilometrede bir höyüğe(tümülüs) rastlanan, kültür deposu Kilis’ imizde yapılan kazılarda karşımıza deişik çağlardan ve medeniyetlerden (Asur, Fenike, Hitit, Roma, Bizans vb.) tarihi eserler ve mezarlar çıkmaktadır.

 

İklim:   Kilis ilinin iklimi genel karakterleri itibariyle Akdeniz iklimi içerisinde kalır. Akdeniz iklim bölgesi, Akdeniz havzasının genel atmosfer dolaşımı içerisindeki yeri gereği yazın çoğunlukla tropikal; kışın ise kutupsal hava kütleleri gibi birbirinden farklı özellikler gösteren hava kütlelerinin tesirinde kalır.   26 yıllık devre dikkate alındığında yıllık ortalama sıcaklık Kilis’te 16.80 c° dir. kış mevsimi ortalama sıcaklıkları 3.6 ile 6.5 c° arasında değişir. Yaz mevsimi sıcaklık ortalaması 25 c° üzerindedir. En soğuk ay ocak ayı olup, sıcaklık temmuz ve ağustos aylarında en yüksek değerlerine ulaşır. Kilis’te ortalama sıcaklığı 0 c°nin altında olan ay bulunmaz. ilde kış ayları serin, mart, nisan, ekim ve kasım aylarından oluşan dört ay ılık, mayıstan ekime kadar olan beş ay da sıcak geçer.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 31 Ocak 2012

Konu hakkında yorumunuzu yazın