Türklerde Ordu
Türk toplumunda “ORDU – MİLLET” anlayışı hakimdir.
- Ancak ilk düzenli Türk Ordusu Asya Hun hükümdarı METE HAN tarafından kurulmuştur. Mete Han tarafından oluşturulan ordu sistemine “Onlu Sistem” denilir. Bu sisteme göre ordu ;
Türk ordusunun geneli süvari (atlı) birliklere dayanıyordu. Süvari birliklerinden oluşan Türk Ordusunda“Hareketlilik ve Kıvraklık” esastı. İdeal asker sayısı olarak da 400.000 olarak görülürdü.
Türk ordusu süvari birliklerden kurulu olduğu için Kullanılan silahlarda atın üzerinde askerlerin kullanabileceği hafif silahlardır. Kale kuşatmalarında ya da yaya birliklerinde görülen ağır silahlara Türk ordusunda pek fazla rastlanmazdı.
Hareketliliği ve Kıvraklığı ”sağlamak amacıyla kullanılan hafif silahların başlıcaları ise: Ok ve yay, Kılıç-kalkan, Kargı- mızrak, Çomak- gürz(bozdoğan,topuz), Süngü ve bıçaktır.
Türk Ordusunda Strateji ve Taktik
Strateji: Milli politikanın amaçlarını gerçekleştirmek için mevcut silahlı kuvvetleri ve ikmal maddeleri en iyi şekilde savaşa hazır duruma getirme sanatıdır.
Taktik: Stratejiniz doğrultusunda düşmana karşı askeri kıtaları en verimli şekilde yönlendirme sanatıdır.
Türklerin Savaş meydanlarında kullandıkları ve geleneksel Türk savaş taktiği olarak tüm Türk Orduları tarafından da kullanılan “TURAN TAKTİĞİ’dir”
Turan taktiğine ; Kurt Kapanı, Hilal Taktiği, Kıskaç Muharebesi, Bozkurt Taktiği, Sahte Ricat adları da verilir.Turan Taktiği doğrultusunda Savaş alanına bir yay görüntüsünde yerleşen Türk ordusu düşmanı çembere alarak etkisiz hale getirir.
Eklenme Tarihi: 1 Mart 2013
[…] Türklerde Ordu […]