Refleksler

yorumsuz
32.408


Eğitim Bilimlerinde kullanılan refleksler konusunu içerir.

Refleksler: Refleksler istemsiz ve bilinçsiz motor davranışlardır. Orta beyin ve omurilik tarafından yönetilir. İnsanlar doğum anında iki tür refleksle dünyaya gelirler: Yaşamsal ve İlkel Motor refleksler.

Tonik Boyun Refleksi: Bedenin baş yönüne doğru yönelmesidir. Sırt üstü yatma sırasında görülür. Bebek boynunu çevirdiğinde bedeni de boynun çevrildiği tarafa doğru döner.

Moro (Ürkme) Refleksi: Ürkme tepkisidir. Bebek korktuğu anda kollarını açarak bir yere tutunma çabası içindedir. Tutunduğu yeri sıkıca kavrar.

Yakalama Refleksi: Avuç içine dokunulduğu anda bebek avuçlarını kapatarak yakalar.

Babinski Refleksi: Ayak tabanına dokunulduğunda bebeklerin parmak aralarını, parmak aralarında perde varmış gibi açmasıdır. Yüzme hareketinde olduğu gibi kol ve ayaklarını hareket ettirir.

Yüzme Refleksi: Suya bırakılan bebekler doğumdan ilk 6 ay içinde, kendiliğinden nefeslerini tutarak suda yüzerler.

Sürünme Refleksi: Yüzükoyun bırakılan bebekler kol ve bacakları ile sürünmeye çalışır.

Adım Atma Refleksi: Yürüme olgunluğuna erişmeden bebekler ilk 8 ayda ellerinden tutulup ayağa kaldırıldıklarında adım atmaya çalışırlar.

İlkel Motor (Hareket) Refleksleri:

Kökünü arama refleksi: Bebeğin en yakınında yemek, barınma vb. güven sağlayana ulaşma çabasıdır. Bu refleks sayesinde bebekler anne memesini bulur.

Göz bebeği refleksi: Gözler ışığa duyarlı biçimde karanlıkta büyür; aydınlıkta küçülür. Sürekli bir reflekstir.

Emme: Anne sütüne bağımlı doğan bebeğin besin ihtiyacını karşılamasını sağlayan reflekstir. Zaman ilerledikçe istemli hale gelir.

Nefes alma refleksi: Doğumla başlar. İlk dönemlerde sürekli ve seridir. Daha sonraları sınırlı biçimde isteğe bağlı biçimde kontrol edilebilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Etiketler: , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2014

Konu hakkında yorumunuzu yazın